Žumberački uskoci AK-a “Jastreb 99” putevima Velebita natrag u Senj

Trkači Atletskog kluba “Jastreb 99” su krajem Lipnja organizirali i izveli 200 kilometara dug pohod Velebitom s ciljem u gradu Senju – prijateljskom gradu Grada Jastrebarskog.
Razlog tome bila je ideja AK-a i Gradske knjižnice Jastrebarsko da 485. godišnjicu dolaska Senjskih uskoka na Žumberak obilježe simboličkim povratkom u prijateljski grad iz kojeg su preci nekolicine članova “Jastreba 99” u 16. stoljeću stigli na Žumberak. Usto bila je to i prilika da dio vrijedne donacije knjiga koju je knjižnica protekli mjesec ostvarila bude darovan senjskoj knjižnici, a time i produbljeno prijateljstvo s Gradom Senjom.

zumb2

Tako su “uskoci” AK “Jastreb 99” u subotu, 27. lipnja, utrčali u Senj noseći zastavu Grada Jastrebarskog, a tamo su ih svečano dočekali predstavnici Grada Senja s gradonačelnikom Darkom Nekićem i ravnateljicom Gradske knjižnice Senj Anom Prpić.
Domaćini su Jaskance počastili svečanim ručkom na kojemu su osvanule nove ideje za nastavak prijateljstva.

zumb4

– Dobrodošlica koju nam je gradonačelnik priredio inspirirala nas je da osmislimo nove sportske izazove i najavimo pohod koji bi sljedeće godine trebao krenuti iz Žumberka i okončati se u prijateljskom gradu pod Nehajem. Tako bi se i tradicionalne veze ove dvije regije započele prije 485 godina dolskom Senjskih uskoka na Žumberak nastavile njegovati, a dogovorenom donacijom knjiga Gradske knjižnice Jastrebarsko senjskoj Gradskoj knjižnici, i oplemenjivati – rekao je predsjednik AK “Jastreb 99” i voditelj jaskanske knjižnice Predrag Bošnjak.

 zumb3

 

Komentraj