O nama


jaskafly2012Atletski klub JASTREB ´99 potekao je, kao i svi novoosnovani atletski klubovi u Zagrebu i okolici ( Jastreb 99, Sljeme, Velika Gorica ) iz A.K. Veteran.
Ideja o osnivanju kluba rođena je tijekom organizacije 1. Polumaratona “ JASKA ´99. U sredini koja nema atletsku stazu, gdje ljudi koji trče izazivaju čudenje, a glavni sportovi su nogomet i motokros, organizirati polumaraton bila je velika hrabrost, a o osnivanju atletskog kluba da i ne govorimo. Prvi polumaraton smo ipak uspješno organizirali uz podršku Gradskog poglavarstva Jastrebarsko, Zagrebačke županije, Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice Jastrebarsko, te Centra za kulturu Jastrebarsko. Neizmjeran doprinos pri realizaciji dali su mnogi građani koji su svojim dobrovoljnim radom pomogli da cjelokupna manifestacija uspije. Ovo je prigoda da izrazim zahvalnost svim poduzetnicima i obrtnicima Jastrebarskog i šire okolice, koji svake godine svojim sponzorstvom doprinose da maratonci u Jastrebarskom osjete nadaleko poznato jaskansko gostoprimstvo. Najugodnije iznenadenje priredili su sami Jaskanci svojim masovnim odazivom i sudjelovanjem u svim trkama, na 1.000 , 2.000, 5.000 i 21.100 metara.

Poslije toga, sve je povijest. Zašto te ljude ne bismo okupili oko jednog kluba I u Jaski pokrenuli razvoj trčanja, posebice dugoprugaškog, bilo je pitanje koje nas je vrlo kratko zaokupljalo. Klub je osnovan, neki članovi HVOK “JELEN” poceli su s nama trcati i odlaziti na trke, zagrebacki dio simpatizera ( popularni Bad Blue Boysi : Brezarić, Baranović i Bek, a kasnije Dinko i Mirko ) učlanio se u klub koji smo nazvali po ptici iz jaskanskog grba i po godini rođenja ideje. Za maskotu kluba odabrali smo jastreba u trku sa tenisicama na nogama i dresom na sebi. Iskustva sa mnogobrojnih maratona u svijetu ( Berlin, Rim, Pariz, Prag, Bratislava, Firenza, Padova, Remscheid ) prenijeli smo na domaći teren i ugradili u klub i organizacije svih jaskanskih polumaratona.

Od prve trke 1999.-te godine, kada je sudjelovalo 88 trkaca, do godine sa rekordnih 203 natjecatelja, primjetan je napredak u svim segmentima organizacije jaskanskog polumaratona. Obzirom da je klub
osnovan 2000.- te na ciljnoj listi prvog jaskanskog polumaratona nije bilo imena A.K. JASTREB 99. Ali već slijedeće godine jastrebovi i škanjice (po.prev. škanjac
= udomaćeni naziv za jastreba, škanjica=ženski jastreb ) uzimaju pehare za treća mjesta u ekipnim konkurencijama. Za period od jedne godine, mora se priznati, napredak hvale vrijedan.
Nakon tri godine pokrenuli smo Jaskansku kros ligu koja se održavala svakog utorka u 18 sati u parku Erdody na stazi dužine 5.150 m. U prekrasnom ambijentu stoljetnih stabala, dvorca iz 16. stoljeca, jezera na cijim obalama uporni ribolovci svakodnevno treniraju riblju naivnost, uporni jaskanski maratonci populariziraju dugoprugaško trčanje. Na ciljnoj listi proljetnog dijela od 15 trka, nalazi se 44 imena, što je za Jastrebarsko, grad od 6.000 stanovnika, više nego zadovoljavajući broj.
Tokom jeseni trčimo 10 trka, a za zimu pripremamo zimsku ligu na Japetic ( 860 m/nm ) u dužini od 11 km., koja se održava svaku drugu subotu od studenog do ožujka.
U sklopu JAskanskih VInskih SvEcanosti ( JA-VI-SE ) organizirali smo utrku na 5.000 m. , a razmišljamo o maratonu ”Jaskanska vinska cesta” ; od podruma do podruma, kod svakog podruma bogata okrijepa. Obzirom da u tzv. vinskim zemljama postoji tradicija maratona po vinskim cestama ( Italija, Francuska, Austrija, Slovenija ), red bi bio da i mi damo svoj mali doprinos.
Klub ima više od 80 registriranih članova koji sudjeluju na mnogim trkama, od nekoliko kilometara do ultramaratona, u Hrvatskoj i izvan nje. Pokrenuo je mnoge aktivnosti u sportu i oko njega, te u životu Jastrebarskog i njegovih žitelja unio značajne promjene. Svaki tjedan na valovima Radio Jaske čuju se rezultati sa trka koje su ostvarili vrijedni maratonci, a privremena klupska prostorija (tj. gradska knjižnica Jastrebarsko) puna je pehara osvojenih proteklih godina. Svakodnevno nam dolaze novi članovi, dovode prijatelje, djevojke, djecu i bračne supatnike na kros ligu i započinju svoje atletske karijere. Također pružamo pomoć u organizaciji školskih kros natjecanja. U suradnji sa profesorima tjelesnog odgoja osnovne i srednje škole odabiremo talentirane kandidate, i možda buduce atleticare, za krace trke (1.000, 2.000, 5.000m ) u okviru Jaskanskog polumaratona .
Na kraju spomenimo velikog jaskanskog atleticara Mihovila Sertica, koji je 80- tih godina bio u vrhu hrvatske atletike. Još uvijek drži 3. hrvatski rezultat ( 8: 41) na 3.000 m. zapreke, 7. rezultat (14:09) na 5.000 m. i 10. rezultat ( 8:15) na 3.000 m.sve 1980.g. Mihovil je 1976.g. bio pojedinacni i ekipni prvak Balkana u krosu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*