Polumaraton Jaska 2018. – 20. nam je godina tek

Grupa entuzijasta na čelu s Predragom Bošnjakom, tada još članova AK Veteran davne 1999. došla je na ideju da organiziraju polumaraton u Jastrebarskom. Za sredinu koja još i danas nema atletsku stazu, gdje ljudi koji trče izazivaju čuđenje i podsmjeh, a glavni sport je nogomet, organizirati polumaraton bio je pravi izazov. Ipak uz podršku grada, županije, turističke zajednice i brojnih volontera koji su pomogli da manifestacija uspije.

Te 1999. godine ukupno na polumaratonu je nastupilo 88 trkača i trkačica. Kao prvi pobjednici te godine mogu se podičiti Paulus Marija i Mladen Bubanko. Zanimljivost te prve utrke je nastup Dragana Jankovića (današnjeg predsjednika AK Sljeme) na rolama i čuveni pad na mjestu koji od nosi naziv “Jankov zavoj” .

   

Trasa same utrke nije se mijenjala. Konfiguracija staze je takva da je prvom djelu staze lagana uzbrdica, pa zatim grozomorni usponi i nizbrdice i nakon 10. kilometra lagana nizbrdica sve do cilja u centru Jaske. Neki ga zovu “Plitvice u malom”.

Profil polumaratona i okrepne stanice

Rekorderi staze :

  • M – Drago Paripović – HR (2004.) – 1:09:42

  • Ž – Ida Šurbek – SLO (2004.) – 1:18:14

  • Dugo smo razmišljali što bi mogao biti glavni motiv za naš  jubilarni 20. Polumaraton.  Kroz povijest utrka jedan od čestih motiva uz našeg trkaćeg jastreba (popularnog škanjca) , bio je dvorac Erdödy, najstarije i najpoznatije zdanje u gradu. Nekako je uvijek  postajala neka veza na relaciji Erdody – AK Jastreb 99.
  • Perivoj oko samog dvorca naše je najomiljenije mjesto za trčanje. Tu su se organizirale prve cross lige, škola trčanja. Popularna zimska liga u podnožju Japetića starta od ljetnikovca grofa Erdodyja  sagrađenog  davne 1656. godine, Šumskog dvora.
  • Stoga nam se činila dobra ideja da iskoristimo u svrhu promociju utrke i grada Jastrebarskog,  sliku Karla Dragutina Draškovića iz 1895. godine
  • na kojoj je čuveni skok grofa Stjepana Erdödyja. Zanimljiva je i zato što su to prvi primjeri takozvane “moment” fotografije u Hrvatskoj, te spada među najranije takve vrste i u svijetu. Zašto baš ta? Pa zato što je fora, na njoj je Jaskanac i pritom još Erdödy.
  • PRIJAVI SE OVDJE
  • 20. Polumaraton Jaska Memorijal Predraga Bošnjaka održati će se 20. svibnja…više informacija uskoro..

Komentraj

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*