Jastrebova škola trčanja 2017.

3slide copy

Počinje Jastrebova škola trčanja za početnike – proljeće 2017.

Činjenica da je rizik od kardiovaskularnih bolesti sve veći dala je ideju organizatorima i trenerima uvesti ovakav vid rekreacije (po uzoru na već postojeće škole trčanja diljem Hrvatske) koji će građane potaknuti da razmišljaju o sebi i svom tijelu kao o nečemu čime se lako može manipulirati. Pokazujući im to tijekom provođenja ovakvog programa, polaznici prve i druge sezone naučili su koliko je
ugodnije trenirati u prirodi i u grupi, kako se pravilno zagrijati, disati, jačati muskulaturu, prevenirati ozljede i najbitnije – zašto je to dobro za njih.

Polaznici naše škole trčanja će naučiti da svoje psihofizičko stanje ne trebaju prihvaćati kao stanje koje se ne može promijeniti na bolje, nego će, uz kvalitetne trenere i dobru zabavu naučiti na koji način napraviti velik pozitivan korak prema naprijed u svom životu, iskusiti će nešto novo i izazovno.

skola5

OSNOVNI CILJ Jastrebove škole trčanja je okupiti osobe željne rekreacije na otvorenom i uvesti ih u svijet trčanja – drugačiju vrstu sportske rekreacije koja je dostupna većini, koja je zamišljena kao rad s trenerima u više grupa prilagođenih polaznicima. Time se polaznicima omogućuje individualizirani pristup u treninzima, sklapanje novih prijateljstava, jačanje motivacije zbog treniranja u grupi, stvaranje pozitivnih navika, otklanjanje svakodnevnog stresa i drugo. Program Jastrebove škole trčanja je namijenjen svim dobnim skupinama oba spola (osim djeci), koje sebe doživljavaju kao potencijalne trkače, naprednim trkačima ili onima koji se žele priključiti zbog zabave, druženja i održavanja stečenih tjelesnih sposobnosti.

Dijana i Marko u potrazi za kontrolnom točkomKronološka dob nije barijera, jer je program prilagođen apsolutnim početnicima, a i naprednim rekreativcima. Polaznici će naučiti osnovna pravila i zakonitosti trčanja kako bi se mogli kasnije samostalno baviti trčanjem. Trčanje se od ostalih sportskih aktivnosti razlikuje po tome što najviše utječe na poboljšanje funkcije kardiovaskularnog i respiratornog sustava, važnima u očuvanju zdravlja. Sustavnim
pristupom i postepenim napretkom od apsolutnog početnika moći ćemo zajedničkom suradnjom napraviti trkača/icu. Ambicioznije ćemo dovesti na cilj polumaratona, upornijima skinuti višak kilograma, a svima učiniti trčanje sastavnim (i zabavnim) .

školarci na humanitarnom maratonu u parku

Želja nam je da što više osoba uvedemo u svijet trčanja, da iz godine u godinu gledamo kako ljudi koji se do sada nisu bavili sportom postaju trkači, zajedno treniraju i vesele se uspjesima svojih kolega. Upravo iz tih razloga uskoro krećemo sa 4.sezonom škole trčanja za početnike (rekreacijska grupa) i napredne trkače. Nakon završetka jedne sezone programa škole, svi polaznici dobivaju diplome od strane atletskog kluba kao pohvalu za uspješno svladavanje programa, te ih se poziva na daljnje rekreativno trčanje ili učlanjenje u atletski klub, za one koji su tjelesno i mentalno pripremljeniji i žele ozbiljnije uči u svijet trčanja s utrkama. Većina prošlogodišnjih polaznika je nastavilo trčati, nestrpljivo iščekujući novu sezonu Jastrebove škole trčanja.

skola4

Želja atletskog kluba “Jastreb ’99” i trenera je okupiti grupu entuzijasta i zaljubljenika u rekreaciju i trčanje te im pružiti podršku u razbijanju vlastitih barijera uključujući ih u rekreaciju i u natjecanja. Prednost naše škole trčanja je ta što uz trenere imamo i nutricionistkinju, koja uz predavanja o pravilnoj prehrani obavlja i inicijalno i finalno mjerenje sastava tijela, dajući tako polaznicima povratnu informaciju o transformaciji vlastitog tijela. Isto tako, znamo da je individualiziran pristup u treninzima jako bitan općenito u sportu, tako i kod rekreativaca, zato radimo i procjene zdravstvenog stanja polaznika putem upitnika i kineziterapijskih pregleda
(morfološke karakteristike i antropološka mjerenja) imajući u vidu bolesti i  ranije ozljede te moguću prisutnost koštano-mišićnih deformacija. S kineziološkog aspekta se takvim polaznicima daju upute na koji način moraju trenirati obzirom na prisutnost neke od navedenih smetnji.

Većina bi mislila da polaznici samo treniraju, no nije tako, oni se i kvalitetno druže na zabavama koje klub  organizira; uz muziku, hranu i piće te projekciju video filmova o svim vrstama trčanja, utrkama i sportskim avanturama.

skola_druzenje2

POČETAK PROVOĐENJA PROGRAMA: Ove godine škola trčanja počinje u petak 31.03. od 20h, a prijave za istu su upravo počele. Prije prvih treninga organizirat ćemo i uvodno predavanje na kojem ćemo predstaviti klub, trenere, plan i program treninga te vas na taj način uvesti u svijet trčanja. Prije i poslije predavanja bit će provedeni upisi za one koji to nisu napravili putem interneta.

 

U nastavku teksta donosimo neke najosnovnije informacije koje zanimaju svakog budućeg polaznika škole trčanja.

TERMINI TRENINGA:

Početni termini škole trčanja su: PONEDJELJAK, SRIJEDA i PETAK, a vrijeme treninga će biti određeno po dogovoru na početku starta škole.

Marko Jurković je počeo trčati prošle godine u školi trčanja a ove godine je završio i svoj drugi polumaraton

Većina treninga održava se parku Erdody (okupljanje ispred Žitnice, nasuprot dvorca)

Polaznici škole trčanja će već u uvodnom tjednu biti podijeljeni u grupe primarno po OSOBNIM INTERESIMA, zatim prema trenutnoj formi i trkačkom iskustvu. Radi se o REKREACIJSKOJ I NAPREDNOJ GRUPI. Trenažne aktivnosti se odvijaju u grupama od 20-ak ljudi, a na taj način se treneri vrlo brzo upoznaju sa svim trkačima što omogućuje i individualizirani pristup provođenju treninga. Isto tako, polaznici škole trčanja se međusobno puno brže i bolje upoznaju. Postoji mogućnost prelaska iz rekreacijske u naprednu grupu i obrnuto. Školu upisuju, osim osoba željnih isključivo rekreacije, i one koje se izričito žele pripremiti za svoj prvi polumaraton ili oni koje žele poboljšati svoj rezultat u polumaratonu ili istrčati maraton. Treninzi u školi trčanja su prilagođeni potpunim početnicima, tj. rekreacijskoj
grupi i naprednim trkačima. Plan i program treninga za rekreacijsku grupu razlikuje se od onog za napredne trkače. U rekreacijskoj grupi kreće se s kombinacijom trčanja i hodanja, provode se vježbe stabilnosti i mobilnosti donjih ekstremiteta, svladavaju se osnovni elementi škole trčanja, dobivaju se upute o važnosti načina disanja tijekom trčanja i izvođenja različitih vježbi kao i ostale važne informacije za
trkače početnike. Osim trkačkih treninga, za svoje članove organiziramo i vježbe snage i stabilnosti trupa, agilnosti i fleksibilnosti cijelog tijela, najčešće u obliku kružnog treninga na otvorenom s rekvizitima i bez njih.

Dopunski treninzi će se održavati jednom ili dvaput mjesečno (po dogovoru s polaznicima) i to u vidu planinarenja i „šumskih“ trail treninga različitog ukupnog opterećenja. S nekim od sadržaja započinjemo u svibnju kada su dani duži i topliji.

Sve što vam treba za prvi tjedan treninga su tenisice (ne nužno za trčanje), trenirka i bočica s tekućinom te po potrebi, ovisno o vremenskim prilikama, dodatna zaštita za ruke, vrat i uši. Na predavanju će također biti riječi o opremi, ali ne trebate žuriti s nabavom kompletne opreme za trčanje, najprije protrčite.
TRENER:
Zdenko Boban, iskusni trkač, drugoplasirani na prvenstvu Hrvatske u planinskom trčanju, iza sebe ima preko 70 polumaratona i 6 ultramaratona, trener prethodne tri generacije školaraca;

Glavni cilj škole trčanja je od netrkača napraviti trkače dok sudjelovanje na utrkama nije obavezno. No jedan dio polaznika na kraju ipak postavi i taj dodatni cilj – istrčati polumaraton ili neku drugu ponuđenu utrku, u čemu većina i uspije.

Za sudjelovanje u programu Jastrebove škole trčanja možete se prijaviti putem OVDJE , osobno na uvodnom predavanju, na prvom treningu ili naknadno.

Za više informacija kontaktirajte nas putem e-maila: akjastreb99@gmail.com ili

privatnom porukom na facebook stranicu Jastrebove škole trčanja.

mob: Predrag Bošnjak 0915654249

Mjesečna članarina u školi trčanja je 150kn. Prva članarina plaća se prilikom upisa, a kasnije početkom tekućeg mjeseca. Za taj iznos imate na raspolaganju stručno vodstvo, tri treninga tjedno + dodatne treninge, nekoliko utrka bez plaćanja kotizacije, unikatnu majicu Jastrebove škole trčanja, popuste u sportskim dućanima, nutricionističko savjetovanje, po želji i kineziterapijski pregled.

TRENIRANJE U GRUPI I DRUŽENJE

Svi polaznici se slažu da je jako motivirajuće dolaziti i trenirati u grupi. Kada imate težak dan, grupa vas bodri i “tjera” da izdržite i završite trening od kojeg biste možda i  odustali da trenirate sami. Sigurno ćete pronaći istomišljenike s kojima ćete se družiti prije i nakon treninga, a nerijetko i u slobodno vrijeme izvan škole. Zajednički interesi spajaju ljude. Ako nam se želite priključiti, prijavite se na gore navedenom linku prijavnog obrasca ili se javite mail za sve informacije koje vas zanimaju.